Skip to content

Lufthavne og arbejdskraft

Med naturlig interesse har lønmodtagerorganisationen SIK nu i længere tid fulgt diskussionerne om lufthavnsprojekterne og de politiske begivenheder i den forbindelse.

Det er nemlig klart, at der vil være både fordele og ulemper for samfundet på landsplan uanset hvilken beslutning, der her bliver truffet. Der vil være steder, hvor folk bliver glade og tilfredse, mens man oplever dårlige følger andre steder. Under alle omstændigheder får projekterne betydning for de daglige levevilkår for de tusinder af SIK-medlemmer og deres familier.

SIK mener imidlertid, at det vil være bedst for alle parter, hvis lufthavnsprojekterne gennemføres i etaper af hensyn til behovet for arbejdskraft og af hensyn til størst mulig deltagelse af den lokale arbejdsstyrke.

Enhver kan jo regne ud, hvor omfattende, brugen af tilkaldt arbejdskraft vil være, hvis projekterne gennemføres på én gang. Og ikke bare det – man må regne med, at det vil influere meget negativt på prisudviklingen, når der samtidig skal være almindelige anlægsarbejder i gang i de lokale samfund. SIK anslår endda, at det vil være billigere at foretage lufthavnsudvidelserne i etaper.

Derfor opfordrer vi Inatsisartut til at tænke sig godt om, og dermed tage hensyn til samfundsøkonomien som helhed.

I den forbindelse skal det anføres, at SIK finder det rosværdigt, at formanden for Naalak­kersuisut har hentet så store midler hjem til projekterne. Derudover bør man tage imod og drage nytte af amerikanernes tilbud om medinvestering, da det også måske kan være til fordel for fortsat drift af Kangerlussuaq som lufthavn.

Med venlig hilsen

Jess G. Berthelsen
Formand for SIK