Skip to content

Pension vokset med en femtedel på ét år

De ca. 34.500 medlemmer af den grønlandske pensionskasse SISA har med ét slag fået en femtedel mere at leve for, når de går på pension.

Grunden er ikke, at der pludselig er fundet guld eller olie under en af SISA’s ejendomme. Det er noget så udramatisk, som en ændring af pensionskassens principper for rentetilskrivning, der er årsagen til, at alle medlemmer har fået lagt 21,8 pct. oven i deres opsparing.

Ifølge SISA’s direktør, Søren Schock Petersen, er det bestemt ikke hverdagskost, at en pensionsopsparing vokser med en femtedel på et enkelt år. Tværtimod. De lave renter presser afkastet i disse år. Men sidste år besluttede den grønlandske pensionskasse så at ændre principper for rentetilskrivning, og det har udløst hvad der ligner den store gevinst til de 34.300 medlemmer.

”Da SISA i 2016 gik fra det såkaldte gennemsnitsrenteprincip til markedsrenteprincippet, frigav det kapital, som før var blevet anvendt til polstring. Bestyrelse traf så den beslutning at lade 455 millioner kroner gå ind på medlemmerne depoter, hvilket svarer til, at alles opsparing på én gang vokser med 21,8 pct.”, fortæller Søren Schock Petersen.

Omlægningen fra gennemsnitsrente til markedsrente har de fleste andre pensionskasser også været igennem.

Årsagen er, populært sagt, at en pensionskasse med gennemsnitsrente er nødt til at investere medlemmernes opsparing på samme måde uanset deres alder. I markedsrente kan man derimod investere en større del af kapitalen i aktier for de medlemmer, der stadig har en del år til de skal på pension. ”Samlet set betyder det, at vi ikke skal investere så meget i obligationer, der ikke giver noget afkast eller kun et minimalt afkast”, siger Søren Schock Petersen. Det giver alt andet lige, et større afkast over tid og dermed en højere pension til medlemmerne. Desuden skal der heller ikke bindes kapital i reserver, som skal udjævne afkastet fra investeringerne fra år til år.

SISA holder generalforsamling den 20. april.  Her vil formand Jess G. Berthelsen blandt andet fortælle, at den grønlandske pensionskasse fortsat får flere medlemmer, og at der også er vækst i indbetalingerne til pension.

Kontaktpersoner:

Bestyrelsesformand Jess G. Berthelsen, tlf. +299 55 88 15

Direktør Søren Schock Petersen, tlf. +45 2061 0054