Skip to content

Endnu en gang kinesere

SIK’s formand giver folk noget at tænke over: Hvordan ville erhvervsfiskerne mon se på det, hvis SIK opfordrede til, at man tilkaldte kinesiske fiskere, som kunne indhandle, således at vores medlemmer kunne få arbejde?

Først skal det præciseres, at dette ikke drejer sig om kineserne selv, men om dem, som har tilkaldt dem – og det er Royal Greenland, og også dem, som har godkendt, at man tilkalder kinesere, nemlig kommunerne og Naalakkersuisut. Jeg ved også at nogen af fiskerne har opfordret til at tilkalde kinesere.

Ja, det kan godt være at der i visse steder mangler arbejdskraft, men andre steder er der også meget højt ledighed. Ledighedsprocenten her i landet er næsten 10%. Alligevel tilkalder vi ufaglært arbejdskraft udefra til arbejde i fabrikkerne. Dette har jeg op til flere gange kaldt for nationalt nederlag.

Nu har man endnu engang sat til mål for at tilkalde flere kinesisk arbejdskraft. Til sidst er det nok kun kinesere på arbejdsmarkedet, mens vi andre står som tilskuere.

Jeg er bekendt med og har kendskab til at disse kinesere bliver aflønnet i henhold til SIK’s overenskomster. Men, hvad der er blevet aftalt derudover? Når der er råvaremangel på fabrikkerne sendes vores medlemmer hjem omgående, men så kan man bemærke at kineserne ikke sendes hjem. Mon man har lavet sådan en aftale med dem?

Hvordan vil det mon være, hvis hjemmehørende fik samme aftale, når de rejser til res­pek­tive steder for at arbejde i Royal Greenlands fabrikker? Ville billedet se anderledes ud?

Som jeg nævner, ved jeg også at nogen af fiskerne har opfordret til at tilkalde kinesere – således at fiskerne kan indhandle.

Fabrikken i Qaqortoq er lukket i dag, fordi der ikke er nogen, som indhandler til fabrikken.

Hvordan ville erhvervsfiskerne mon se på det, hvis SIK opfordrede til at man tilkaldte kinesiske fiskere, som kunne indhandle, således at vores medlemmer kunne få arbejde?


Jess G. Berthelsen
Formand for SIK