Skip to content

Affolkning af nogle byer og bygder er farligere end uran

Udtalelse af SIK’s hovedbestyrelse: SIK ser det som bekymrende at flere byer ønsker at være selvstændige kommuner, fordi, hvem skal så bo i de andre steder på kysten? Derfor vil vi fra SIK anbefale følgende: Lad os lige klappe hesten og planlægge først.

Byer der ønsker at skilles fra kommunen og blive selvstændige er stigende. Når disse byer bliver selvstændige og skal til at finansiere sig selv, må skatten stige betragteligt, og derpå vil vores medlemmers betalingsevne blive meget forværret. Derfor skal vi tænke os godt om og planlæg for at se om det er en farbar vej at  blive selvstændig kommune, før vi tager den næste skridt. 

Der bliver flere og flere der flytter til Nuuk og Danmark fra kysten. Der er snart 20.000 indbyggere i Nuuk. Der er 17.073 grønlændere, der har bosat sig i Danmark. I henhold til den udgivne opgørelse fra Grønlands Statisk, vil vores elskede land i 2049 – hvis ikke der bliver gjort noget – altså om 25 år, kun have 39.000 hjemmehørende indbyggere. 

Denne information fra Grønlands Statistik fortæller os samfundet, politikerne, hele befolkningen, hvor vigtigt der er at vi går i gang med at planlægge.

Vi kan få grønlændere, der er flyttet til Danmark, hjem igen. Men dette kan først ske, hvis vi kan tilbyde dem bedre velfærd. Vi kan ikke få dem hjem med det vilkår der er nu,  uanset om vi bygger boliger til dem.

Vi er ikke i tvivl om, at grønlanderne gerne vil tilbage for at arbejde, når vores land har fået råd til bedre velfærd.

Men så må vi, som samfund finde andre indtægtskilder ud over fisk. Det eneste vi eksporterer nu er det vi har i havet omkring os. (Det meste af det fryser vi bare ned og sender dem ud af vores land). Vi producerer ikke noget, der ligger på landet og fra undergrunden, ej heller luften. Vi kan skabe bedre økonomi og velfærd ved selv at producere og udøve handel globalt. Ved at producere fra undergrunden, og det der ligger på landjorden og i luften, hvis vi har viljen, så kan vi gøre det samme, som vi gør med fiskene. 

For ser du, vi bliver nødt til selv at betale for velfærd. De sølle, 4 milliarder fra Danmark må vi reducere i stedet for at lade dem vokse, ved selv at producere. Derfor skal vi holde op med at tænke i millioner, når vi taler om pengene, landene omkring os, som vi kan handle med taler kun i milliarder.

Fordi, hvis der i Nuuk er mindst 30.000 indbyggere om 25 år, så vil der bo 9.000 i resten på kysten. Idag bor der ikke engang så mange i bygderne tilsammen. Så, hvem skal drage omsorg af vores ældre, og i øvrigt bliver der færre og færre af hjemmehørende, der er i stand til at betale o.s.v. Hvis vi ikke bremser udflytningen går vi som et folk en farlig situation imøde – affolkningen af nogle byer og bygder er farligere end den smule uran.

SIK’s hovedbestyrelse,

Jess G. Berthelsen, formand
Jokum Zeeb, næstformand 
Else Jonna Lange, hovedbestyrelsesmedlem 
Sofie Svendsen, hovedbestyrelsesmedlem 
Ludvig Larsen, hovedbestyrelsesmedlem
Nuunu Johansen Jeremiassen, hovedbestyrelsesmedlem 
Peter B. Mølgaard, hovedbestyrelsesmedlem
Qulutannguaq Berthelsen, hovedbestyrelsesmedlem
Pele-Kunuk Mathiessen, hovedbestyrelsesmedlem