Skip to content

Hvad skal der ske med arbejderfamilierne i Kangerlussuaq?

Udtalelse: Arbejdet med forlængelse af landingsbanen i Nuuk er nu kommet midvejs. Halvdelen af landingsbanen blev taget i brug den 3. november 2022, og virker nu som landingsbane til dagligt. Der er nu kun 2 år til hele landingsbanen bliver færdig og tages i brug i sin helhed.

Arbejderfamilierne i Kangerlussuaq, som efter i mange år i bygden har etableret sig deres hjem, og som børnene er vokset op i, og de ved ikke engang om de kan bibeholde deres arbejde, hvorfor de helt forståeligt, er bekymrede for deres fremtid. Noget er på vej, som fuldstændigt vil vende om på deres liv.

Det varer ikke længe, så er de nye landingsbaner henholdsvis i Nuuk og i Ilulissat færdige, men ingen fortæller beboerne, hvad der skal ske med deres bygd. Men mest af alt vil de gerne høre, hvad der ligger af planer for dem selv. Såfremt man fortsat ønsker at have dem som ansat, hvor skal de arbejde? Hvis de bliver tilbudt arbejdet i en anden by, hvor skal de så arbejde? Vil der være et sted, hvor de kan bo? Får børnene en skole eller børnehaveplads. Partnerne tænker det samme, vil der der også være et arbejde for os?

Ser I – siden dengang man begyndte at planlægge de nye landingsbaner for 5 år siden har vi alle vidst at der vil blive ændringer for deres liv i Kangerlussuaq. Alligevel har vi endnu ikke hørt, hvad man har tænkt sig at gøre ved arbejderfamilierne i Kangerlussuaq.

Dette har vi spurgt om flere gange til politikerne, men har endnu ikke fået konkret svar. Derfor opfordrer jeg alle aktører i landingsbaneprojektet hurtigst muligt at fremlægge jeres planer til borgerne i Kangerlussuaq.

Jess G. Berthelsen
Formand for SIK