Skip to content

En tynd undskyldning

Om Royal Greenland’s vanemæssige hjemsendelser af medarbejdere fra fiskefabrikkerne, og om selskabets højlydte klager – der kan høres helt fra Kina – når de mangler arbejdskraft.

Som svar til SIK’s pressemeddelse i går, anfører direktør Jens K. Lyberth nu, at det er på sin plads at hjemsende arbejderne, da fiskefartøjerne, der forsyner fabrikkerne, har trukket længere sydpå. Og det skal ikke være Royal Greenland’s ansvar.

I SIK finder vi, at det er en tynd undskyldning. Royal Greenland er en koncern, som har adskillige trawlere at forsyne produktionsanlæggene med. Selskabet har således et grundlag for ved god planlægning at kunne forsyne en fabrik, hvor den end befinder sig, vedvarende med råvarer.

Den søde juletid står for døren, og vore medlemmer vil gerne være godt forsynet til højtiden, som også alle andre gør. Men det er ikke kun det – når vore medlemmer på den måde bliver sendt hjem, bliver deres mulighed for til dagligt at betale de faste udgifter og til at tage sig materielt af deres børn ganske forværret. Og det betyder manglende skatteindtægter for Selvstyret og kommunerne, som samtidig får unødvendige ekstraudgifter, som de skal søge at dække.

På den anden side skynder Royal Greenland sig med at udsende pressemeddelelser, når de mangler ti medarbejdere, så højlydt, at det kan høres helt fra Kina.

I dag hjemsender de 70 af vore medlemmer fra en fabrik med et fingerknips – og det ødelægger mulighederne for mange familier i deres stræben efter at forsørge sig selv i det daglige liv.

Derfor skal Royal Greenland finde ud af at kunne planlægge sådan, at månederne november og december er med.

I denne tingenes tilstand kan Royal Greenland hvert øjeblik begynde at råbe om, at vore medlemmer er uduelige, og råbet vil være så højt, at det kan høres helt fra Kina.

Jess G. Berthelsen
Forbundsformand