Skip to content

Havets rigdomme er hele samfundets ejendom

Ledere af SIK’s lokalafdelinger, der er samlet i Nuuk i disse dage, har bemærket, at Naalakker­sui­soq for Finanser er kommet i tvivl om, hvorvidt en forhøjelse af det skattemæssige personfradrag skal gennemføres fra næste år.

Samtidig bemærker de samme ledere i SIK’s lokalafdelinger det meget besynderlige i, at nedsættelse af afgifterne for de fisk, som fiskerne indhandler, sandsynligvis bliver gennemført uden indvendinger.

Fiskernes indtægter har i de seneste år været igennem meget store forhøjelser. Vi er taknemmelige for det på deres vegne. Men samtidig er det også på tide til omfattende forbedringer af arbejdernes vilkår. Og vi er i den forbindelse i frisk erindring om valgkampen til Inatsisartut her i foråret, hvor der blev ført valgkamp bl. a. på forhøjelse af personfradraget.

Arbejderne er trætte af fortsat at blive sat i anden prioritet på den måde. Der er jo kun to muligheder: Arbejdernes lønninger kan blive sat op mærkbart, og hvis dette ikke ønskes, kan fiskeriafgiften blive sat yderligere op, så man på den måde får mulighed for at forhøje det skattemæssige per­sonfradrag til fordel for arbejderne.

Man skal huske, at rigdommen i vores farvande er hele samfundets ejendom – så det skal komme hele samfundet til gode.

Jess G. Berthelsen
Forbundsformand