Skip to content

KNI Pilersuisoq er med til at affolke bygderne

Når Selvstyret nu ejer KNI 100 procent, vil det være passende, at Selvstyret i forbindelse med en serviceaftale beder KNI om at aflønne medarbejderne for en 8-timers arbejdsdag, skriver SIK’s formand.

Desværre er det sådan, at mange arbejdspladser i bygderne kun er til halvdags beskæftigelse, selvom der i de seneste år er sket forbedringer indenfor Selvstyrets områder.

Men vort fagforbunds mange medlemmer, der er beskæftiget i KNI Pilersuisoqs købmandsbutikker, har kun en 5-timers arbejdsdag. Og hvad betyder det? Ja, flere og flere af dem søger til byerne, hvor de kan blive beskæftiget i en normal arbejdsdag på 8 timer.

Eftersom Selvstyret har det fulde ejerskab af KNI må man konstatere, at Selvstyret således er med til at gøre befolkningen i bygderne mindre i raskt tempo.

Når vi forhandler overenskomster med Pilersuisoq, har vores ønske altid været, at butikspersonale m.v. beskæftiges for mindst 8 timer dagligt.

Men Pilersuisoq henviser altid til serviceaftalen med Selvstyret, hvor Selvstyret har sagt ok for, at butikker i de mindre bygder kun har åbent 5 timer dagligt.

I og med at Selvstyret er gået med til det, hvorfor siger de så ikke direkte, at folk bare kan søge væk fra bygderne?

På den anden side er det en årlig nyhed, at KNI fortsat kan præsentere et klækkeligt overskud. Alligevel vil de ikke byde deres medarbejdere løn for en 8-timers arbejdsdag.

Når Selvstyret nu ejer KNI 100 procent, vil det være passende, at Selvstyret i forbindelse med en serviceaftale beder KNI om at aflønne medarbejderne for en 8-timers arbejdsdag – medmindre Selvstyret selv ønsker, at bygderne lige så stille bliver affolket.


Jess G. Berthelsen
Formand for SIK