Skip to content

Lokal arbejdskraft blev ikke tilgodeset i Pituffik

Den sidste ansættelse af hjemmehørende arbejdskraft i Greenland Contractors fandt sted i 2008, erfarer lønmodtagerorganisationen SIK.

”Midt i den heftige politiske debat om tabet af Greenland Contractors (CG) lukrative servicekontrakt, der ifølge det grønlandske virksomhedsregister rummer omkring optil 500 værdifulde arbejdspladser på Pituffik basen i Thule, har den tidligere kontraktindehaver CG haft meget travlt med at gøre offentligheden opmærksomme på deres for Grønlands skyld nærmest livsnødvendige fortsatte tilstedeværelse på den amerikanske base – ikke mindst, når det drejer sig om ansættelse af hjemmehørende arbejdskraft og uddannelse af lærlinge. Disse udtalelser er desværre ikke helt i overensstemmelse med virkeligheden, siden 2008 er der nemlig næsten ikke blevet ansat lokal grønlandsk arbejdskraft i Pituffik,” udtaler SIK’ s formand, Jess G. Berthelsen.

Jess G. Berthelsen siger videre: ”Det er skræmmende, at Greenland Contractors på denne måde forsøger at tilsidesætte oprindelige intentioner om især at benytte hjemmehørende arbejdskraft og samtidig uddanne lærlinge, der siden kunne komme det grønlandske samfund til gavn.”

”Danske og grønlandske politikere gør i disse dage et stort udstyrstykke ud af at få skruet en aftale sammen, der netop tilgodeser beskæftigelse af grønlandsk arbejdskraft og uddannelse af lærlinge. Denne for mig lidt tomme retorik tillader jeg mig dog at forholde mig lidt skeptisk til, da jeg går ud fra som en selvfølgelighed, at det i forvejen er tilfældet set i forhold til samarbejdsaftalen.”

”Uanset udfaldet af denne sag (Exelis Service, USA eller GC, Danmark), vil jeg alligevel opfordre den part, der får kontrakten til at efterleve kravet om at ansætte hjemmehørende. Godt nok har vi en overenskomst sammen med LO i Danmark. Men det vil også være på sin plads, at den nye arbejdsgiver kontakter os direkte.”

”Grønland har ikke råd til at miste trecifrede millionbeløb især i disse tider, og da slet ikke, fordi to parter – USA og Danmark – hen over hovedet på os her i Grønland diskuterer, hvilken selskabs- eller administrationsmodel der er den juridisk rigtige,” slutter Jess G. Berthelsen.