Udtalelse ved årsskiftet af formanden for SIK:
Vi er stadigvæk 50.000 fastboende grønlændere her i landet.
Over en længere periode har politikere her i landet, ikke mindst medlemmer i Folketinget i Danmark, som vi har valgt, udtrykt sig til stadighed om, at grønlændere i Danmark bør have bedre forhold.
Vores mange medlemmer kæmper hårdt for deres tilværelse her i landet, og det er meget beklageligt, at mange børn bliver anbragt udenfor hjemmene, måske bliver flere anbragt uden for hjemmene fremover.
Jeg mener, at det er letkøbt, at man kritiserer politikere i Danmark, måske med den tanke, at folk skulle mene, at politikere her i landet har arbejdet godt, når de kritiserer politikere i Danmark.
Vi grønlændere her i landet har også behov for at vores forhold bliver forbedret.
Politikere er måske bange for at tale om børn, der bliver anbragt udenfor hjemmene her i landet, og bange for at undersøge og snakke om, hvilke forhold der gør, at børn bliver placeret udenfor deres hjem, og fjernet fra deres forældre, og hvilke krav man stiller overfor dem der modtager børnene.
Selvsagt er jeg klar over, at det blandt visse af vores grønlandske medborgere er strengt nødvendigt at flytte til Danmark på grund af helbredsmæssige årsager, idet Sundhedsvæsenet her i landet ikke kan klare alle sygdomme. Men, mange grønlændere flytter også til Danmark pga. boligmangel, og endelig flytter mange af vores medborgere til Danmark på grund af at sociale institutioner ikke magter at klare opgaven.
Derfor bør politikere her i landet bruge deres energi på at forbedre vore medlemmers daglige udfordringer.
Mange af vores medlemmer betaler over 50 % af deres løn til husleje. Alle og enhver der tager på indkøb ved, hvor meget priserne er steget, og, el og vand kommer til at stige i det nye år, hvilket helt klar vil føre til, at vores medlemmers forhold vil blive forværret.
Visse steder er arbejdsløshed høj, og visse steder er der mangel på arbejdskraft. Derfor bør der arbejdes for, at udnytte de ledige i de steder, hvor der er mangel på arbejdskraft, hvis man ikke vil lave tiltag der, hvor der er ledighed.
Ja, vi har medborgere i Danmark, hvor de har det hårdt, men, de er flyttet til Danmark, da de ikke er tilfredse med de forhold, der er gældende her i vores elskede land, hvor der visse steder er mangel på boliger, andre steder er der mangel på arbejde, og hvor de sociale ydelser ikke er til at leve for.
De medborgere der er flyttet til Danmark, vil ikke komme tilbage, hvis forholdene her i landet ikke bliver forbedret, og derved vil alle ikke få bedre forhold.
Hvis vi ville, kunne vi etablere økonomisk givtige erhvervstiltag her i landet, helt sikkert. Vi har lavet en lovgivning der gør, at vi selv forhindrer etablering af minedrift, da vi indførte Nul tolerence.
Endelig vil jeg opfordre vores medlemmer, der arbejder i virksomheder, som har medarbejdere med anden oprindelse, om at finde ud af, om deres aflønning er større end deres egen løn. De oplysninger, som jeg ikke kan få bekræftet siger, at udefrakommende medarbejdere bliver højere aflønnet end de lokale medarbejdere. Og, hvis det er tilfældet, er det uacceptabelt. Hvis udefrakommende medarbejdere aflønnes højere end de lokale, må man tro, at de er tilfredse med de forhold de har her i landet. På den anden side flytter vores medborgere her i landet til Danmark pga. de meget svære levevilkår, som er gældende her i landet. Disse forhold vil jo betyde, at der i fremtiden vil være flere der flytter til Danmark. Til sidst kan det måske være, at alle grønlændere flytter til Danmark, som vil betyde, at vores elskede land kun vil have borgere fra andet oprindelsesland.
Derfor bør politikerne i dette land arbejde for bedre forhold her i landet, og huske på at vi stadigvæk er 50.000 borgere her i landet. Der er så meget fokus på grønlænderes forhold i Danmark, og man glemmer de forhold der er gældende her i landet.
Endelig mener jeg, at Loven om Obligatorisk Pensionsordning bør ændres snarest muligt. Vores medlemmer accepterer, at der skal være pensionsopsparing. Men, medlemmerne accepterer ikke, at de skal betale mere end, hvad man skal, sådan at forstå, at, når de ikke har betalt hvad der påkræves året før, at der skal tillægges betydelig større skatteprocent det følgende år.
Når vi forhandler kræver vi ellers, at beregningsgrundlaget for pensionsbidraget skal være med tillæg iberegnet bidragsbetalingerne. Dette vil arbejdsgiverne ikke være med til med den begrundelse, at de ikke har råd til det. Mener man så, at vores medlemmer har råd til at betale ekstra det følgende år?
Hvis der var vilje til at løse problematikken, så kunne man med lethed komme problematikken til livs, ved at man ved næste overenskomstforhandlingerne får indarbejdet, at pensionsbidraget er med tillæg, eller, at loven tilpasses i forhold til dagens virkelighed, og det er at pensionsbidraget beregnes ud fra grundlønnen.
Hvis der ikke hurtigst muligt ske en løsning på problematikken, vil der til stadighed kunne sættesspørgsmålstegn ved ordningen, som egentlig er sund fornuft for samfundet.
Med tak for året der gik ønsker jeg hermed alle borgere her i landet godt nytår.
Jess G. Berthelsen
Formand for SIK